Szerkesztő : |
|
Kiadva : |
1955 |
Kiadás helye : |
Szikra, Budapest |
Kiadó : |
Mezőgazdasági Kiadó |
Oldalszám : |
403p |
Állapot : |
Félvászon kötésben, jó állapotban. |
Méret : |
245mm |
Nyelv : |
magyar |
Azonosító
: |
84374 |
Kategória : |
Szőlészet, borászat / Kémia |
Ár: 5.000 Ft
Leírás
Soós István (Kisújszállás, 1902. december 27. - Budapest, 1959. május 1.) vegyészmérnök, borász, mikrobiológus, egyetemi tanár, a mezőgazdasági tudományok doktora (1952). A budapesti Műegyetemen 1925-ben vegyészmérnöki oklevelet szerzett, utána az Ampelológiai Intézet munkatársa lett. 1943-ban kísérletügyi igazgató, 1946-tól az intézet helyettes igazgatója, rövidesen pedig igazgatója lett. Irányította 1950-ben az intézet átszervezését Szőlészeti Kutató Intézetté, amelynek igazgatója maradt 1955-ig. 1952-től a Kertészeti Főiskola előadója, majd a borászati tanszék vezetője 1954-től.
Nevéhez és munkásságához főződik a magyar borászati mikrobiológia megalapítása, a magyar borélesztő-gyűjtemény, valamint a borvizsgálati módszerek fejlesztése. Tankönyveket is írt, megindította a szőlőmonográfia elkészítését. A Nemzetközi Szőlő- és Borhivatal egyik bizottságának elnöke volt.
Budafokon borászati szakközépiskolát neveztek el róla.
|